Dla każdego coś wyjątkowego!
Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Pozostałe | Przetwory | Słodkości
RSS
piątek, 16 stycznia 2015

 Jeden z najlepszych sposobów podania łososia. Pikantny, lekko słodkawy, rozpływający się w ustach…

 

 

oso_teryaki1

 

Składniki:

 

  • ok. 1 kg fileta łososia,
  • 5 łyżek sosu teriyaki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz.

 

Przygotowanie:

 

Najpierw należy przygotować marynatę poprzez połączenie wszystkich składników poza łososiem. Łososia należy pokroić na równe kawałki, umyć i osuszyć. Następnie zalać marynatą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie smażyć łososia na dość mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać resztę marynaty.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.

 

Smacznego!

niedziela, 04 stycznia 2015

Dziś wariacja na temat sernika. Pyszny, z wypływającą gorącą czekoladą. Jedyny do podawania na ciepło!

 Sernik_z_czekolad

 

Składniki:

 

  • 350 g pełnoziarnistych herbatników,
  • 100 g masła,
  • 800 g serka „sernikowego”,
  • 2 jajka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 100 ml oleju,
  • 1 szkl mleka,
  • 200 g czekolady,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 cukier waniliowy.

 

Przygotowanie:

 

Odłożyć 3 herbatniki, resztę wrzucić do misy robota kuchennego. Dodać masło i zmiksować. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C  i przez około 15 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką. Następnie dodać czekoladę i delikatnie wymieszać, jedynie aby powstały smugi.

Masę wylać na wystudzony podpieczony herbatnikowy spód. Wkruszyć pozostawione herbatniki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i przez około 1,5 godziny.

 

Smacznego!

 

sobota, 27 grudnia 2014

Dziś pyszny wilgotny i baaaardzo czekoladowy murzynek. Ja użyłam konfitury wiśniowej, ale może być również inna.

 

Murzynek_z_winiami

 

Składniki:

 

  • 250 g masła,
  • 200 g czekolady,
  • 300- 600 g konfitury wiśniowej (ilość w zależności od upodobań),
  • 200 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 4 roztrzepane jajka,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Przygotowanie:

 

Rozpuścić masło z pokruszoną czekoladą. Przelać do miski. Dodać konfiturę, cukier, sól i jajka. Wszystko wymieszać widelcem. Cały czas mieszając stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temp. 180°C przez około 1,5 godziny.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Mielone steki pod pierzynką to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów mielonych, a tym samym wzbogacenie ich o wspaniały i zdrowy szpinak!

 

Mielone_steki_pod_pierzynk1

 

Składniki:

 

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki lub karkówki),
  • 300 g szpinaku,
  • 100 g żółtego sera,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 bułka,
  • 1 szkl. mleka,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

 

Przygotowanie:

 

Mięso mielone wymieszać z przyprawą, bułką namoczoną w mleku, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Formować 6 dużych kotletów, obtoczyć lekko w tartej bułce i smażyć na oleju z obu stron jak tradycyjne kotlety mielone.

Szpinak umyć, osuszyć i smażyć na rozgrzanej odrobinie oleju. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku i lekko posolić.

Kotlety obtoczyć w mieszance ketchupu z majonezem i układać płasko w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kotlet nałożyć porcję szpinaku oraz posypać startym żółtym serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20 minut pod przykryciem, następnie jakieś 10-15 minut bez przykrycia do zrumienienia sera.

 

Mielone_steki_pod_pierzynk2

środa, 17 grudnia 2014

Pyszne roladki, nadziewane ryżem, doskonałe zarówno na codzienny obiad, jak i wykwintną kolację.

 

Roladki_z_indyka1

 

Składniki:

 

  • 6 dość dużych plastrów piersi indyka,
  • 12 plastrów boczku surowego lub parzonego,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 marchewka,
  • 1 cukinia,
  • 1 por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • mielona słodka papryka,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

 

Przygotowanie:

 

Pierś indyka rozbić tłuczkiem. Ugotowany ryż wymieszać z posiekaną natką pietruszki i masłem oraz doprawić solą, pieprzem i papryką.

Warzywa pokroić w kostkę.

Na rozbite plastry indyka nakładać pietruszkowy farsz (ok. 1 łyżki), owijać dwoma plastrami boczku każdą roladkę. Do formy żaroodpornej wsypać połowę wymieszanych warzyw, na to ułożyć roladki i posypać resztą warzyw. Skropić sosem sojowym i olejem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 80-90 minut pod przykryciem. W połowie czasu pieczenia przewrócić roladki.

Podawać z ryżem lub ziemniakami.

 

Roladki_z_indyka2

wtorek, 09 grudnia 2014

Na początek tradycyjna pyszna szarlotka! Idealna na zimno jak i na ciepło z lodami.


Szarlotka1

 

Składniki:


  • ciasto kruche z tego przepisu

  • 2 kg jabłek,

  • ok. 50 g dowolnej galaretki (najlepiej agrestowej lub cytrynowej),

  • 3 białka,

  • 0,5 szkl. cukru,

  • cukier waniliowy.

 

Przygotowanie:


Ciasto przygotować wg przepisu. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ¾ porcji ciasta, włożyć do piekarnika i podpiec przez około 20 minut w temp. 160°C. Następnie wyjąć i wystudzić.

Jabłka obrać i pokroić w około 1-2 cm kawałki, wrzucić do garnka, podlać bardzo delikatnie wodą i prużyć na wolnym ogniu przez około 0,5 godziny co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka będą wystarczająco rozgotowane (w zależności od indywidualnych upodobań) należy dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.

Jabłka wyłożyć na wystudzone ciasto.

Pianę z białek ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Nałożyć na warstwę jabłek.

Następnie posypać pozostałym startym na tarce ciastem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. godzinę.


Smacznego!


Szarlotka22

Witam ponownie po dość długiej przerwie. Moja nieobecność spowodowana była sprawami rodzinnymi, ale teraz powracam na dobre:)

Zapraszam serdecznie do śledzenia kolejnych wyjątkowych przepisów!

Pozdrawiam

14:12, przepisyismaki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 grudnia 2013

 Zdrowe, smaczne, domowe...

 

Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 4 bułki,
  • sałata rzymska,
  • pomidor,
  • cebula,
  • sos pomidorowy.
  • 50 g startego żółtego sera,
  • 50 ml mleka,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia.

 

Przygotowanie:


Do mięsa wbić jajko, wlać mleko, dodać przyprawy i odrobinę bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby (jeśli masa będzie zbyt luźna) dosypać bułki tartej. Formować równe okrągłe kotlety i smażyć je na rozgrzanej oliwie do smażenia lekko je przy tym spłaszczając.

Bułki przekroić na pół i lekko rozgrzać w piekarniku.

Posmarować je sosem pomidorowym i nakładać: sałatę, kotlet, ser żółty, pomidor, cebula, sałata.


Smacznego!

piątek, 29 listopada 2013

Dziś wspaniałe, delikatne, najłatwiejsze z możliwych ciasteczka maślane. Idealne nawet dla małych dzieci.

 

Składniki:


  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Przygotowanie:


Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie.

Wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec przez około 15-20 minut do zarumienienia.



poniedziałek, 25 listopada 2013

Szybki, zdrowy i pyszny obiad.

 

 

 

Składniki:


  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 1 duży brokuł,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 100 g sera żółtego,
  • 250 g pełnoziarnistego makaronu kokardki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

 

Przygotowanie:


Filet umyć, oczyścić, pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Lekko posmarować je oliwą i przyprawić solą i pieprzem i delikatnie podsmażyć.

Brokuł podzielić na różyczki i lekko podgotować (około 5 min).

Makaron podgotować zgodnie z przepisem na opakowaniu minimalnie skracając czas gotowania.

Naczynie żaroodporne lekko wysmarować oliwą i układać makaron, mięso, brukuły, polać śmietaną i posypać startym żółtym serem.

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temp. 180ºC.

 

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl Top Blogi monitoring pozycji