Dla każdego coś wyjątkowego!
Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczka w cieście francuskim

Wspaniałe polędwiczki wieprzowe. Delikatne i kruche. W sam raz na kolację...

 

 

Składniki:

 

  • 2 małe polędwiczki wieprzowe lub 1 duża,
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • oliwa do smażenia,
  • rozmaryn,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz ziołowy.

 

Przygotowanie:


Polędwiczki, umyć, oczyścić z włókien, przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem, natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Skropić odrobiną oliwy i „wklepać” wszystkie przyprawy.

Zostawić na godzinę, najlepiej na noc.

Polędwiczki obsmażyć na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron aż się przypieką.

Odstawić na chwilę. Następnie zawijać w ciasto francuskie i piec przez około 30 minut w temp. 180ºC.

 

Celem uniknięcia zbytniego kruszenia ciasta po upieczeniu, ja zazwyczaj jeszcze przed przyprawieniem dzielę polędwiczki na mniejsze kawałki- gotowe porcje długości ok. 10 cm. Dalej postępuję jak wyżej.

Podawać z sałatą.

 


niedziela, 06 października 2013, przepisyismaki

Polecane wpisy

Durszlak.pl Top Blogi monitoring pozycji