Dla każdego coś wyjątkowego!
Blog > Komentarze do wpisu

Karkówka po królewsku

Danie na niedzielny obiad lub uroczystą kolację. Zawsze dobre, zawsze udane!

 

 

Składniki:

 

  • 1 kg karkówki,
  • 1 kg pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 200 g sera żółtego,
  • 200 ml ketchupu,
  • 300 ml majonezu,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

 

Przygotowanie:

 

Karkówkę myjemy, kroimy w cienkie plastry (ok. 1 cm). Przyprawiamy solą i pieprzem i rozbijamy. Każdy plaster z osobna obtaczamy w ketchupie i układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę.

W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w ósemki lub drobniej (wg uznania), cebulę w piórka. Wszystko podsmażamy na odrobinie oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy plaster karkówki układamy porcję pieczarek z cebulką, posypujemy startym serem i nakładamy po jednej kopiastej łyżce majonezu na każdy plaster.

 

 

Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1 godziny. Jeśli plastry karkówki były dość grube czas może się wydłużyć do 1,5 h.

 

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sałatką z roszponki z pomidorami.

 

Smacznego!

piątek, 06 września 2013, przepisyismaki

Durszlak.pl Top Blogi monitoring pozycji